Wereldwijd de meest waardevolle award voor effectieve en bewezen marketingcommunicatie. Georganiseerd door de VIA & BVA

Nieuwsbericht

Terug 26 augustus 2016

Waarom de Effie zo belangrijk is

26 augustus 2016 . Waarom de Effie zo belangrijk is

Blog, Amsterdam

Mary Hoogerbrugge legt uit waarom de Effie Award een zo belangrijke award is.

Wat zegt het over de Effie aIs er jaarlijks rond de 35 Effie-cases worden ingezonden? Dat was de existentiële vraag die wij ons als stuurgroep van de Effie Awards stelden. In het volle prijzenlandschap wordt met spraakmakende uitreikingen en de mooiste feesten gestreden om de aandacht van adverteerders en bureaus. Inzenders vinden teambuilding met collega’s en netwerken minstens zo belangrijk als de prijs zelf. Het maakt hen dan ook vaak niet eens zoveel uit om welke prijs het gaat, als je maar goed kunt netwerken op het evenement.

Waarom dan Effie?
Effie is niet de meest populaire prijs, maar wel de enige prijs waar effectiviteit centraal staat. Wil je een prijs winnen, dan moet je de impact van de communicatie in de markt zichtbaar en concreet maken. Zoals Giep Franzen, reclameman van de eeuw, al zei: ‘Effie is de katalysator voor een grondige benadering’.

Professionalisering
Een case beschrijven voor Effie draagt direct bij aan het leerproces van de betrokkenen. We zijn er allemaal van overtuigd dat we met communicatie in staat zijn om zaken in beweging te brengen. Als je een Effie-case schrijft, moet je blootleggen hoe dan. Effie-cases dragen daarmee ook bij aan de professionalisering van het vak. Juist als het gaat om de niet-traditionele campagnes is de behoefte aan het expliciteren van de werking en bijdrage aan commerciële resultaten groot.

Missie
De Effie Awards is een prijs met een missie. De wereld verandert snel, consumentenbehoeften veranderen snel, technologische mogelijkheden veranderen snel. Effie-cases geven inzicht in wat werkt en wat niet. En dat vinden zowel adverteerders als bureaus belangrijk.

Het afgelopen jaar hebben we daarom een aantal initiatieven opgezet om nog explicieter invulling te geven aan de Effie Awards als educatieve inspiratiebron:

  • De organisatie van Effie Masterclasses, waarin onderwerpen centraal staan die essentieel zijn voor het maken van een effectieve campagne: strategie, onderzoek, innovatie.
  •  
  • De introductie van de innovatieprijs: de Titanium Effie. Die is bedoeld om nieuwe communicatie-strategieën aan te moedigen en daarvan te kunnen leren. Het is geen aparte inzend-categorie, maar juryprijs.
  •  
  • De Effie Onderzoek Check, een vraagbaak over het rapporteren van onderzoeksresultaten in de case.
  •  
  • Uitbreiding van de inzendcategorieën met de categorie Gedrag Kort. Binnen deze categorie vallen campagnes met een looptijd korter dan een jaar. Het scheiden van de kortlopende campagnes, meestal introducties of activaties, van de langlopende campagnes komt de vergelijkbaarheid en daarmee de objectiviteit van de beoordeling ten goede.

 

Uiteraard blijven we streven naar meer inzendingen, maar niet als bevestiging van de waarde van de Effie Awards. Die ligt in de focus op effectiviteit en het toegankelijk maken van kennis en kunde voor nieuwe generaties merken, adverteerders en bureaus. Ik hoop in eerste instantie dan ook op meer diversiteit en innovatie in de inzendingen èn dat we de leerpunten nog beter met elkaar gaan delen.

 

Mary Hoogerbrugge is merkspecialist en mede-oprichter van bureau De Positioneerders. Daarnaast is ze lid van de stuurgroep Effie.

Dit jaar kunnen adverteerders en bureaus tot 16 september 2016 hun cases inzenden om mee te dingen naar de Effie Awards 2016 van BVA en VEA.

De Effie Awards worden dit jaar op dinsdag 1 november uitgereikt tijdens het door Adfo Groep, VEA en BVA gezamenlijk georganiseerde 24Festival in het Concertgebouw te Amsterdam aan het Museumplein.

 

Terug

Sluit

Contactgegevens

T. 085 - 401 08 02

VIA kantoor
Weesperplein 4b
1018 XA Amsterdam

Sluit

Typen om te zoeken

Sluit

Ben jij je inloggegevens kwijt?